Voel jij je soms schuldig als je niet productief bent?
Over ondernemen, productiviteit en mental health
Je schuldig voelen als je niet productief bezig bent. Herken jij dit fenomeen?
Ik heb er de laatste tijd enorm veel last van. Ik kan niet meer genieten van een serie/film/gamesessie zonder me schuldig te voelen dat ik ook iets anders had kunnen doen. Ik probeer mijn weekend vrij te houden van werk maar vanaf zondag ben ik meestal terug bezig…
Ik weet dat ondernemer zijn heel wat werk en uren met zich meebrengt, maar na een lange dag zou ik toch graag eens willen ‘relaxen’ en jij ook waarschijnlijk.
Daarom hebben wij een aantal tips voor jou.
To-do lijstjes zijn je beste vriend
Een goeie to-do lijst meerdere rollen:
- structuur brengen,
- afleiding verminderen door meer focus te creëren,
- mini-overwinningen doorheen de dag creëren,
- gevoel van accomplishment terugbrengen.
Om alles ordelijk en altijd beschikbaar te houden gebruik ik Asana. Dat is een online project en task management tool. De pluspunten aan Asana zijn de:
- simpliciteit,
- overzichtelijkheid,
- mogelijkheid om meerdere teams, projecten, taken en subtaken te maken.
Je stelt daarnaast eenvoudig wanneer een taak klaar moet zijn en wie verantwoordelijk is.
Projecten en deadlines worden zo een pak visueler en alle informatie is in één oogopslag te zien. Dat werkt voor mij erg rustgevend en bespaart me noodgedwongen nachtjes te moeten doordoen.
In combiniatie met Asana gebruik ik altijd een papieren to-do lijstje dat op m’n bureau ligt. Asana kan namelijk heel overweldigend werken omdat al je to-do’s er in staan. Door de belangrijkste taken van de dag op een papiertje te zetten creëer ik extra structuur in mijn gedachten. En stiekem voel ik me elke keer super wanneer ik een taak met pen kan doorstrepen.
Probeer zo’n papieren to-do lijstje te beperken tot je 6 belangrijkste taken voor die dag. Zo denk je na over wat echt belangrijk is. Resultaat: meer focus op wat er echt toe doet!
~Bjorn Engels, online marketeer en zaakvoerder bij Root Agency
Je smartphone, vijand of vriend?
Iedereen heeft wel een smartphone tegenwoordig en we zijn het er bijna allemaal over eens dat deze veel taken vergemakkelijkt. De smartphone kunnen we niet meer wegdenken en hebben we bijna altijd in de hand. Maar moeten we hier ergens een grens in trekken voordat dit toestel al onze tijd en aandacht opslorpt?
Op een gegeven moment zijn we enkel hiermee bezig en besteden we geen aandacht meer aan de zaken die ertoe doen. Je gaat kostbare tijd verspillen die je kan gebruiken om aan jou projecten te werken, met klanten bezig te zijn of zelfs eens te kunnen ontspannen.
Enkele tips:
- Zonder jezelf af om onderbrekingen te vermijden.
- Leg afspraken met jezelf vast voor bepaalde taken en houd je eraan!
- Bepaal 2 of 3 momenten waarop je jouw e-mails leest en je mobiele telefoon bekijkt. Meldingen zijn echte parasieten voor productiviteit. Deactiveer ze zonder mededogen.
- Leg je smartphone eens wat verder weg. Je gaat minder snel je smartphone gebruiken om zaken op te zoeken en je kan zo jezelf verbazen met je eigen creatieve denkvermogen.
Indien je dan toch veel je smartphone gebruikt, kies dan hoe jij met je smartphone wilt omgaan. Bepaal voor welke zaken je deze wilt gebruiken en voor hoelang. Maak een onderscheid tussen professioneel en persoonlijk gebruik. Wat is er echt belangrijk op jouw smartphone en welke apps of berichten leveren je niets op?
Maak een bewuste keuze hierin. Wil je al starten met iets productief te doen vandaag? Blader dan zelf eens door je telefoon en durf de overbodige en altijd afleidende apps te verwijderen. Deze slorpen enkel je productiviteit en energie op.
Doordat je minder afleiding hebt en de smartphone al eens aan de kant legt krijg je ook veel meer gedaan in een dag met als gevolg dat je meer tijd creëert voor ontspanning. Durf eens al je werk aan de kant te schuiven en ga eens een wandeling maken of kijk eens naar de televisie.
Ik ben nog maar vrij recent gestart met mijn eigen onderneming, bijna een jaar geleden en ik herken het probleem nu al. Je krijgt de drang om altijd maar bezig te blijven en productief te zijn. Doe je dit niet, of heb je toch dat gevoel dan krijg je een schuldgevoel. Als je probeert van één van deze tips of ze allemaal toe te passen ga je vanzelf merken dat je al een veel productiever gevoel krijgt.
~Kristof De Vos, freelance web developer en zaakvoerder bij KristofDV.be