BusinessStartupTips

Student-Ondernemer: hoe begin ik eraan en wat moet ik weten?

Alles wat je moet weten om als student te starten met je eigen onderneming

Ken je het gevoel? Je hebt een geweldig idee en staat te popelen om er iets mee te doen, maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen. Momenteel ben je nog student, maar toch zou je graag al aan het werk gaan als zelfstandige. De ondernemingshonger wordt steeds groter en je wilt de kennis die je reeds hebt verworven toepassen in de echte wereld.

Ikzelf ben een aantal maanden geleden gestart als student-ondernemer en ik kan het alleen maar aanraden. Dat is de reden waarom ik dit artikel schrijf. Speciaal voor jou als student of gewoon als geïnteresseerde.

Begin eraan

Hoe pak ik dit concreet aan en wat moet ik weten?

Waarom zou ik het doen?

Waarom zou je die gewaagde stap zetten als je het ook gewoon later kan doen of eerst nog ergens kan gaan werken? ‘Ik heb toch nog tijd?’

Zo denken de meesten, maar die gedachtegang is fout. Nu starten met ondernemen biedt enorme voordelen, zowel nu als in de toekomst. Bedrijven zoals Apple, Microsoft en Facebook hebben allemaal minstens één ding met elkaar gemeen. Ze werden opgericht door heel jonge ondernemers.

 • Je hebt vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je werkt en met wie je wil samenwerken. Bovendien ben je je eigen baas: ook een belangrijk gegeven.
 • Momenteel ben je nog niet financieel afhankelijk van een onderneming en kan je dus meer risico nemen. Dit is het perfecte moment om uit te maken of het ondernemen iets voor jou is.
 • Zegt het jou niets: geen enkel probleem! Spreekt het jou wel aan en ben je gebeten door de wereld van het ondernemen? Dan ben je op de goede weg!
 • Je leeftijd heeft een positieve indruk op klanten omdat je flexibel kan zijn en leergierig bent.
 • Je toont aan dat je grote stappen in je leven durft zetten en dat je beschikt over het nodige doorzettingsvermogen en creativiteit.

Kortom: niets houdt je tegen!

Wat heb ik nodig?

Als je wil starten met je eigen zaak als student zijn er verschillende elementen van cruciaal belang.

 • Je idee: Uiteraard moet je al beschikken over een weloverwogen idee als je een onderneming wil starten. Een idee is de grondslag van jouw onderneming. Een fysiek product heb je hier nog niet nodig.
  Heb je weinig ideeën maar wel de honger naar ondernemen? Probeer dan eens een zelfanalyse. Wat mis je en wat kan er beter? Wat je zelf nodig hebt, heeft iemand anders waarschijnlijk ook nodig.
  Brainstorm eens met anderen over mogelijkheden; samen kom je soms tot een beter of ander idee. Eén van de beste tips die ik je kan geven: gebruik wat je ter beschikking hebt. Als je dit artikel leest ben ik er zeker van dat we allemaal al iets gemeenschappelijk ter beschikking hebben: het internet. Gebruik deze bron om ideeën op te doen en ze te evalueren. Jouw idee is de basis voor alle verdere keuzes die je maakt tijdens jouw loopbaan als ondernemer. Alles wordt nadien in functie van dit idee bepaalt. De naam van de onderneming, het logo, de locatie, …
 • Diploma bedrijfsbeheer (indien je nog geen bachelor of master diploma hebt): Nog een belangrijke factor is je diploma bedrijfsbeheer. Zonder dit diploma mag je geen eigen zaak starten omdat je niet kan aantonen dat je beschikt over de  vereiste competenties. Vanaf september 2018 is dit niet meer van toepassing in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië ben je wel verplicht je bedrijfsbeheer te halen vooraleer je start. Beschik je niet over een diploma bedrijfsbheer en ben je gevestigd in Brussel of Wallonië? Dan is dit geen ramp, aangezien je een diploma bedrijfsbeheer kan halen bij een erkende onderwijsinstelling of website. Dit kost je relatief weinig (100 EUR – 300 EUR) en je kan er nadien wel je eigen zaak mee starten. Let op: zorg ervoor dat je kiest voor een onderwijsinstelling of website die erkend wordt door de Brusselse of Waalse overheid!
 • Ondernemingsplan (Optioneel): Niet verplicht, maar je kan (beknopt) een ondernemingsplan opstellen. Wat moet er in staan? Een korte beschrijving van enkele zaken om aan te tonen dat je erover hebt nagedacht en om de haalbaarheid van je idee te evalueren. Een korte opsomming:
  • wie je belangrijkste partners zijn
  • wat je hoofdactiviteiten zijn
  • welke middelen je nodig hebt (materiaal, mensen, patenten, geld)
  • welke meerwaarde je levert aan je klanten
  • hoe je je klantenrelaties onderhoudt
  • wie je klanten zijn
  • via welke kanalen je deze klanten bereikt
  • hoe je kostenstructuur eruit ziet
  • hoe je geld verdient

  Als hulpmiddel hiervoor kan je gebruik maken van het Business Model Canvas. Meer info vind je hier: Business Model Canvas

Student-Ondernemer - Mijn plan
Start met je idee

Hoe breng ik alles in orde?

Je hebt nu een goed idee en concrete plannen. Maar hoe start je met een eigen onderneming?

Bij een startup hoort enorm veel administratie. Hieronder staat een kort stappenplan opgesomd zodat jij perfect weet wat je moet doen.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid, veel van deze puntjes zijn een eenmalige zorg. Je moet vooral even wachten op de registratie van jouw onderneming: het invullen en registreren is zo gebeurd.

 1. Maak een afspraak bij jouw bank
  • Dit is de allereerste stap naar de opstart van je onderneming. De bank maakt voor jou een professioneel rekeningnummer en opent een account. Ze zullen je naar je ondernemingsnummer vragen, maar hier beschik je nog niet over. Dit moet je later aan jouw agent doorgeven. Het nieuwe rekeningnummer heb je later nodig bij de KBO, hierover later meer.
 2. Ga naar het ondernemingsloket/KBO (Kruispuntbank Van Ondernemingen) of vul je aanvraag online in.
  • Eerst leg ik even uit wat de KBO is. De Kruispuntbank Van Ondernemingen of KBO is een beveiligd register dat de gegevens van alle Belgische ondernemingen bevat. Zowel de handelsondernemingen als de vrije beroepen staan hierin.
  • Wanneer je een onderneming wil starten moet je hier een aanvraag indienen en hen voorzien van de nodige informatie. Zij kunnen je nieuwe onderneming dan registreren en jou voorzien van een geldig geregistreerd Belgisch ondernemingsnummer. Zodra dit in orde is kun je beginnen met zaken te doen.
  • Let op! Geef duidelijk aan dat je een aansluiting wil doen onder het statuut van student-ondernemer. Meld dit bij de persoon aan het loket of geef dit aan bij je registratie online. Doe je dit niet, geen ramp, maar dan moet je achteraf nog wel een telefoontje plegen of een mail versturen. De KBO moet op de hoogte zijn van jouw recht op voordelen als student-ondernemer.
  • Bij aanvraag zal je een rekeningnummer moeten opgeven. Dit rekeningnummer heb je van de bank gekregen en kan je nu dus invullen bij je registratie.
  • Wanneer jouw aanvraag na enkele dagen is goedgekeurd krijg je een ondernemersnummer en ben je geregistreerd met je onderneming.
 3. Geef je ondernemingsnummer door
  • Zoals ik eerder al had aangegeven heeft de bank ook jouw ondernemingsnummer nodig. Dit kan je nu doorgeven aan de bank voor de activatie van je professionele rekening.
 4. Statuut Student-Ondernemer
  • Om je statuut student-ondernemer aan te vragen krijg je normaal een formulier van de KBO waarop je je persoonlijke gegevens moet invullen. Dit stuur je terug om zo de aanvraag in orde te brengen samen met een bewijs dat je voldoet aan de voorwaarde van inschrijving in een erkende onderwijsinstelling voor 27 studiepunten/17 lesuren.
 5.  Boekhouder
  • Indien nodig kan je nog beroep doen op een boekhouder. Als startende student-ondernemer moet je in principe geen dubbele boekhouding voeren, waardoor je enkel een aankoop- en verkoopdagboek moet bijhouden. Je bent als student-ondernemer vrijgesteld van BTW-aangifte dus dat scheelt ook nog eens in administratie. Deze vrijstelling dien je wel aan te vragen bij het BTW kantoor!
   Heb je toch liever al een boekhouder die alles bijhoudt of jouw advies geeft? Maak hier dan zeker gebruik van. Houd wel rekening met de kosten die hieraan verbonden zijn.

Heb je al deze zaken doorlopen? Dan kan ik je verwelkomen tot de magische wereld van het ondernemerschap! ? Er zullen deuren voor je opengaan en je zal je persoonlijke skills exponentieel zien groeien.

Tips & Tricks

Online

In het begin kan dit tijdrovend zijn en moet je er bewust tijd voor vrij maken, maar maak zeker gebruik van de online communicatiemogelijkheden en platformen.

Gebruik de social media om je netwerk uit te breiden, potentiële klanten aan te spreken en nieuwe producten te delen. Maak eens een nieuwe post voor je blog en spreek zo anderen aan. Je zal hier op lange termijn meer en meer geniet van hebben.

100%, geen 50%

Streef altijd naar de beste kwaliteit! Als je aan een klant een product/service belooft, lever hen dan een topproduct van de best mogelijke kwaliteit. Een tevreden klant zal sneller geneigd zijn om nog eens iets te bestellen of reclame te maken voor jouw product/service bij anderen.

Het is beter om één heel tevreden klant te hebben dan twee klanten die niet tevreden zijn. Durf nee te zeggen en zorg ervoor dat je elke klant met je volledige aandacht kan verder helpen. Dit heeft voor jou een positief effect en zal je business ten goede komen.

Luister niet

Tot slot, één van de grootste tips die ik je kan geven als student-ondernemer is de volgende: Luister niet naar anderen en doe wat je wil!

Natuurlijk wil ik hier niet mee zeggen dat je niet mag luisteren naar je ouders, boekhouder, adviseur of iemand anders, want elk advies kan je helpen. Maar laat je niet demotiveren door anderen, gebruik enkel de constructieve commentaar en maak voor jezelf uit wat je hiermee wil doen. Als ik niet zo lang had getwijfeld met de stap te zetten en minder had geluisterd naar de negatieve commentaar dan had ik nu waarschijnlijk al veel verder gestaan met mijn onderneming.

“De beste stuurlui staan aan wal”, zegt men wel eens. Wel, bewijs hen het tegendeel. De meeste mensen zijn van nature negatief ingesteld, tot je hen het tegendeel bewijst en ze een succesverhaal zien.

 

Is het mogelijk?

In januari 2017 is het statuut voor student-ondernemers weer wat aantrekkelijker geworden. Een aantal barema’s zijn opgehoogd, de flexibiliteit is verhoogd en de lasten verlaagd. Kortom, vrij veel zaken zijn er beter op geworden voor jonge ondernemers. Dat is waarom ik het nu het ideale moment vond om de stap te zetten.

Natuurlijk moet je aan een aantal eisen voldoen om van dit statuut gebruik te kunnen maken.

Bekijk de voorwaarden:

 • Je bent tussen 18 en 25 jaar 
 • Je volgt studies in een onderwijsinstelling en je bent ingeschreven voor minstens 27 studiepunten (ECTS) of voor 17 lesuren per week in een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland, met het oog op het bekomen van een diploma dat erkend is door de bevoegde overheden.
 • Je volgt regelmatig de lessen (voor ten minste 27 studiepunten/17 lesuren) en kan dit aantonen aan de hand van een attest opgesteld door je school. Dit kan je online genereren of eventueel aanvragen bij je school.

Welke voordelen krijg ik? (Cijfers van 2020)

Als student-ondernemer betaal je lagere sociale bijdragen als jouw netto inkomen onder bepaalde barema’s ligt.

 • Is je inkomen lager dan of gelijk aan 6.996,88 EUR dan betaal je geen sociale bijdragen.
 • Ligt je inkomen tussen 6.996,88 EUR en 13.993,78 EUR dan betaal je een bijdrage van 21% op het gedeelte van je inkomen dat boven 6.648,11 euro ligt.
 • Ligt je inkomen hoger dan of gelijk aan 13.993,78 EUR dan betaal je de bijdragen zoals een zelfstandige in hoofberoep. Dit kan over bijdragen van ongeveer 700 EUR per kwartaal gaan.

Blijf ik ten laste van mijn ouders?

Natuurlijk hebben jouw ouders waarschijnlijk een aantal terechte vragen over de kinderbijslag. Nu kan je hen vertellen hoe de vork in de steel zit.

 • Is je inkomen lager dan of gelijk aan 6.996,88 EUR dan blijf je ten laste van je ouders voor de kinderbijslag en de terugbetaling van geneeskundige verzorging.
 • Ligt je inkomen tussen 6.996,88 EUR en 13.993,78 EUR dan blijf je ten laste van je ouders voor de kinderbijslag en de terugbetaling van geneeskundige verzorging. Maar het kinderbijslagfonds kan je ondervragen over de omvang van je zelfstandige activiteit.
 • Ligt je inkomen hoger dan of gelijk aan 13.993,78 EUR dan ben je niet meer ten laste van je ouders.

 

Vallen en opstaan

Om af te ronden: een eigen onderneming starten is één zaak, maar ze ook nog eens laten uitgroeien tot een succesverhaal is nog iets anders.

Geef niet op en blijf je voor de volle honderd procent inzetten. Als je bezig bent met wat je graag doet, dan mag dit normaal geen probleem zijn.

Je zal waarschijnlijk een paar tegenslagen te verduren krijgen, maar die hebben we allemaal. Trek je op aan de positieve succesverhalen die je elke keer weer opnieuw bereikt met jouw onderneming en leer uit je tegenslagen. Als je dit doet, kom je heel ver en ben je altijd een stapje voor op de mogelijke nieuwe tegenslagen.

Hopelijk heb je iets geleerd uit dit artikel.
Ik wens je heel veel succes met jouw eigen onderneming en wie weet horen we binnenkort meer van jou.

“If you want to do it, do it now. If you don’t, you’re going to regret it.” – Catherine Cook

Geschreven door Kristof De Vos. Web Developer en zaakvoerder bij KristofDV.be en LHS Global

Heb je nog vragen? Stuur mij gerust een mailtje op kristof@lhs.global of bel me op het nummer +32 (0)495 88 01 05

Referenties:

Liantis – https://www.liantis.be/

KBC – https://www.kbc.be

Webdevelopers – https://webdevelopers.be

Xerius – http://www.xerius.be

Tags

Kristof De Vos

Zaakvoerder van LHS Global en Atmos. WEB DEV/DESIGN / BRANDING / INFRA & CLOUD / OFFICE 365 LHS Global: https://lhs.global KristofDV.be https://kristofdv.be Atmos: https://atmoshosting.com

Gerelateerde Artikels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close