Tips

Freelancen: 5 cruciale voordelen

Freelancing lijkt met het jaar aantrekkelijker te worden. Coaches, consultants, copywriters: in welke sector dan ook neemt het aantal freelancers toe. Wat maakt freelancen dan zo aantrekkelijk? En hoe zit het dan met je statuut? De volgende voordelen kunnen je een idee geven over waarom jij voor freelancen zou kiezen.

 

1. Zelfstandigheid

Of het nu in hoofd- of bijberoep is, eenmanszaak of vennootschap: in de eerste plaats ben je zelfstandige. Naast je statuut ben je ook zelfstandig in de brede zin van het woord, je hebt namelijk veel meer vrijheid. Je kiest wanneer en hoeveel je werkt, je kiest zelf je vakantie. Je bent simpelweg je eigen baas. Dit kan uiteraard ook tegen je werken. Heb je liever de zekerheid van een vaste job? Dan is freelancen misschien niet wat je zoekt.

2. Jij bepaalt je inkomsten

Aangezien je zelf grotendeels op zoek zal moeten gaan naar werk, bepaal je zelf ook hoeveel je werkt en wat je eraan zal verdienen (dit laatste in zekere mate). Door je statuut zullen je tarieven hoger liggen dan bij diegenen met een vaste job. Je moet immers je belastingen en sociale bijdragen zelf kunnen afbetalen. Het voordeel is dat jij een overzicht hebt van wat je moet verdienen en hier zo rekening mee kunt houden. Bovendien leer je ook verantwoordelijker met geld om te gaan. Ben je een beginnende freelancer? Let er dan op dat je niet meteen al je kosten zal kunnen inschatten en dat dit enige oefening vergt. Zo kan je elke maand eens schuiven in je uitgaven!

3. Creatieve voldoening

Je maakt van je hobby je beroep. Niets geeft meer voldoening dan met jouw passie voor een inkomen te zorgen. Je bent je eigen baas en hebt dus meer ruimte voor creatieve vrijheid. Bovendien werk je met verschillende werkgevers, dus jouw werk zal er telkens ook anders uitzien. Zo ben jij van alle markten thuis. Is je werkgever iemand waarmee je niet graag samenwerkt? Geen ramp, misschien is de volgende dat net wel.

4. Oneindig bijleren

Je job ademt variatie. Nadat je een diploma behaald hebt, stop je zogenaamd met leren. Het is echter het begin van alles wat je in je toekomstige carrière zal leren. Allereerst wordt het tijd om jouw kennis in de praktijk omzetten. Plots gaat er een nieuwe wereld voor je open: leren werken in en voor de zakenwereld. Vaak zal je jezelf moeten bijscholen, ook wanneer je al wat meer ervaring hebt. Daarnaast zullen potentiële werkgevers jouw drive naar bijleren zien als een assertieve eigenschap.

5. Fiscaal aftrekbaar

Last but not least: door je statuut zijn veel van je kosten fiscaal aftrekbaar. Als zelfstandige kun je telefonie, internet, elektriciteitskosten, je auto en nog een hele waaier aan andere kosten inbrengen. Op basis van je belastingen, bijdragen en kosten, kun je jouw bruto-uurtarief vaststellen. Kleine tip: uiteindelijk komt je nettoloon meestal neer op de helft van het brutobedrag. Dit hou je best in het achterhoofd, omdat het voor beginnende freelancers nog lastig is om je exacte uitgaven te berekenen, zoals hierboven reeds werd aangekaart.


Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor freelancen. Hou wel rekening met de verantwoordelijkheid die ermee gepaard kan gaan en of je financieel de ruimte hebt om niet elke maand hetzelfde te verdienen. Desondanks geeft het ruimte voor een creatieve omgeving waarin je van veel vrijheid kan genieten. Hoe je carrière zal verlopen heb je zelf in de hand.

Tags

Marie Oorts

Gedreven door alles wat taal is. Momenteel loop ik stage bij Kreatix.

Gerelateerde Artikels

One Comment

  1. Ik ben zo’n 5 jaar gaan “freelancen” omdat ik vrijheid als grootste waarde heb.

    Zelf kunnen kiezen voor wie, met wie, wanneer en vooral waar ik werk, waren redenen genoeg voor mij om te gaan freelancen. Nu ben ik nog altijd blij met mijn beslissing om de sprong in het diepe te wagen, maar zou ik toch een heleboel dingen anders doen.

    Ik leun dus vooral aan bij zelfstandigheid, denk ik.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close