Nieuws

Hoe ik de Jong Ondernemerschap meetup heb ervaren

Ik volg stage bij Kreatix en heb de uitnodiging gekregen om deel te nemen aan Jong Ondernemerschap Meet-up #2. Mijn eerste gedachte hierbij was ‘Leuk!’, totdat ik de dag ervoor te horen kreeg dat iedereen mag pitchen in 60 seconden en dat voor een hele groep. Het is natuurlijk niet verplicht, dus twijfelde ik of ik dat wel zou doen.

Bij het binnenkomen viel mij al op hoeveel mensen er aanwezig waren, waarvan de meerderheid mannen. Een vraag kwam bij me op: Ondernemen vrouwen dan zo weinig? Het zou wel leuk zijn om in de toekomst vrouwelijke ondernemers te hebben als gastspreker.

Pitchen

Toen begon het pitchen. Gelukkig zat ik niet vooraan en moest ik niet als eerste gaan. Ik had nog tijd om te twijfelen of ik wel naar voren zou gaan en terwijl kon ik nog inspiratie opdoen over wat ik zou zeggen. Het was aan mij en ik besloot om toch mijn grens te verleggen. Achteraf was ik heel blij dat ik mezelf heb voorgesteld en uiteindelijk is het ook een goede oefening om te leren spreken voor een onbekende groep.

Met heel veel stress stond ik te vertellen over wie ik ben en wat ik doe. Tijdens het netwerken heb ik wel een paar keer de bevestiging gekregen dat ik het niet slecht heb gedaan en dat is natuurlijk altijd wel leuk om te horen.

 

Gastsprekers

Nadien kregen we meer uitleg over GDPR van Sasja Vandendriessche. Ik had wel al gehoord dat er nieuwe wetten aankwamen over privacy en datagebruik, maar de naam GDPR zei mij hiervoor nog niet veel. GDPR blijkt toch wel ingewikkelder dan ik dacht: de komende periode ga ik dit onderwerp toch wel in de gaten houden.

Ja, ook voor mij is dit van toepassing, aangezien het van toepassing is op iedereen. Iedereen krijgt wel eens een kadertje op websites te zien om akkoord te gaan met datagegevens. Bijna niemand leest de voorwaarden, maar klikt gewoon op akkoord en surft rustig verder zonder te weten wat ze juist doen met jouw gegevens. Met GDPR moet dit ook voor de gewone webgebruiker duidelijker en veiliger worden. Ik ben Cross Media-student en ook ik ga hier rekening mee moeten houden in de toekomst.

De 2de gastspreker Moos Tits vertelde ons daarna zijn ervaringen als co-founder van Flavr en Poppy. Het was een pak minder zakelijk en niet zo ingewikkeld als GDPR. Wat ik vooral van deze gastspreker ga onthouden is om niet bang te zijn om te falen en er gewoon voor te gaan. Het overkomt iedereen en je kan er alleen maar van leren. Ondernemen is ook niet altijd fun, je zal ook mindere dagen hebben en heel flexibel moeten zijn.

“Ondernemen is zelfs je vrije tijd met je vrienden/familie opgeven en daar moet je wel voor open staan.”

 

 

Het netwerken zelf

In het begin dacht ik: Met wie moet ik hier nu praten en over wat? Want ikzelf ben geen ondernemer en kan geen ervaringen delen met de rest. Maar heb uiteindelijk wel een paar mensen kunnen spreken over reizen en geluisterd naar hun ervaringen daarmee.

Het is niet omdat ik nu nog student ben dat deze mensen voor mij weinig betekenen. Netwerken en connecten is ook gericht op de toekomst, je weet nooit wanneer je iemands advies kan gebruiken of zelfs omgekeerd.

Jammer genoeg kon ik niet lang genoeg blijven om meer mensen te spreken, maar dit was zeker leerrijk en ik ben van plan dit nog eens te doen in de toekomst.

Na het netwerken heb ik zelfs naar mijn vriendinnen gestuurd dat ik iets engs heb gedaan, namelijk spreken voor een onbekende groep van ongeveer 60 personen. Ze verklaarden mij zot en zeiden dat ze het zelf waarschijnlijk niet zouden doen. Ze waren wel trots op mij dat ik zoiets heb gedaan en wie weet komen ze de volgende keer wel mee.

Mijn tips om te netwerken:

  1. Wees niet bang om jezelf voor te stellen, iedereen heeft wel een beetje stress.
  2. Durf vragen stellen, iedereen beantwoordt ze met plezier.
  3. Je hoeft zelf geen ondernemer te zijn, netwerken is veel meer dan dat.
  4. Connect met anderen op LinkedIn, zo kan je in contact blijven.
  5. Praat zeker ook met mensen die je niet kent.

Hou zeker de Facebookpagina in de gaten voor de volgende Jong Ondernemerschap meet-up.

 

Bron foto: Jani Gysels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close