Tips

Bloggen: hoe begin ik eraan?

Het stormt in je hoofd van ideeën. Je broedde al langer op dat ene concept en je bent klaar om het uit te werken. Je zet je achter je laptop of aan je notitieboek en: je inspiratie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Waar je hoofd net overstroomde van mooie zinnen en gevatte woordspelingen, is het nu radiostilte. Als dit je vaker overkomt, dan mis je iets essentieels wanneer het op bloggen aankomt: richting. In deze blog lees je hoe jij richting geeft aan die hersenkronkels en zo je gedachten kneedt tot een tekst waar je trots op kan zijn. Uiteraard zijn dit enkele tips; het uiteindelijke creatieve meesterwerk zal je zelf moeten schrijven!

Afbakenen

Sommigen hebben geluk: hun pen raakt het papier en de rest komt vanzelf. Hoor jij bij deze groep geluksvogels? Top! Maar ook voor anderen is er hoop. Het eerste wat je nodig hebt vóór je begint te schrijven is een uitgedokterd plan. Geen minutieus stappenplan om tot op de letter te volgen, maar wel een afgebakende versie van je ingeving. Een idee alleen is dus niet voldoende. Vertrek wel vanuit je concept, maar stel jezelf vervolgens vragen als: ‘Wie zal mijn blog lezen?’ en ‘Wat zou hij of zij hieruit kunnen leren?’. Je blog afbakenen zorgt voor een duidelijke richting van je content, waardoor je efficiënter je gedachtegang kan sturen naar één onderwerp.

Consistentie

Consistence is en blijft key. De impact van consistentie vind je terug op twee plaatsen: in je mindset en in het verkeer naar je website. Je mindset ondergaat een soort transformatie wanneer je consistent blogt: je plant vaste momenten in wanneer je schrijft zodat je brein voorbereid is op de prestaties die het zal moeten leveren. Zo kan je jouw inspiratie navigeren op een zo efficiënt mogelijke manier. Het uiteindelijke doel: een flow creëren waarin je afgebakende concepten afwerkt op een consistente basis. Daarnaast zorgt bloggen ervoor dat jouw website hoger komt te staan in Google; de zoekmachine hecht meer en meer waarde aan websites die frequent nieuwe content plaatsen. Zo leid je meer verkeer naar jouw website!

Relevantie

Het is makkelijk om een tekst van 1.000 woorden over tien verschillende onderwerpen te schrijven, moeilijk om dit over één onderwerp te doen. Hou het dus bij een onderwerp per blog. In de eerste plaats is het belangrijk voor jezelf, maar zeker ook voor je lezers. Wanneer je jezelf aan dat ene onderwerp houdt, zal je jezelf waarschijnlijk moeten bijscholen. Is het niet om kennis op te doen, dan is het misschien simpelweg voor inspiratie. Je zoekt in verschillende bronnen over jouw onderwerp, tot je haast een expert wordt in het domein. Wil je bloggen over de erkenning van Vlaamse natuurreservaten? Dan raadpleeg je eerst de website van de Vlaamse overheid. Op het internet vind je uiteraard oneindige hoeveelheden aan informatie terug, maar let er wel op dat je bron authentiek is!

Eigenheid

In de eerste plaats schrijf je voor je doelpubliek, maar in de tweede plaats voor jezelf. Zorg er dus voor dat je een eigen stijl hanteert die comfortabel aanvoelt. Gebruik dus geen uitzonderlijk moeilijke woorden wanneer het niet nodig is en schrijf alles neer wat er in je opkomt – revisies volgen later. Zo kom je niet alleen in een flow terecht die resultaten boekt, maar voeg je een zekere eigenheid toe aan je teksten. Deze eigenheid is tussen de lijntjes aanwezig: je lezers zullen dit opmerken en vertalen als oprechtheid. Zo bouw je een vertrouwensband op met je doelpubliek: een goede basis voor zakenrelaties!

Verspreiding

Goede content schrijven is belangrijk, het verspreiden cruciaal. Uiteraard ben je weinig met je blog als niemand hem leest. Daarom is de juiste verspreiding van je content ook een onderdeel van bloggen. Allereerst zal je moeten bepalen op welk platform je jouw blog moet delen, zodat hij het meeste verkeer naar je website zal leiden. Je blog verspreiden via Facebook of via LinkedIn zal uiteraard heel verschillende resultaten opleveren. Experimenteer dus tot je een duidelijk antwoord hebt op de vraag: ‘Op welke platformen werkt mijn content het beste?’. Let er wel op dat zulke antwoorden nooit sluitend zijn. Een onderwerp dat de ene dag goed presteert op Pinterest, geeft geen garantie dat het de volgende dag weer gebeurt. Blijf daarom verschillende onderwerpen en opmaak uitproberen zodat je jouw lezers een stapje voor bent.

 

Er komt bij bloggen dus wel wat meer kijken dan simpelweg schrijven. Een vlotte pen is altijd handig, maar in het wilde weg beginnen schrijven zal niet altijd de gewenste resultaten opleveren. Blijf vooral proberen, niet elke tekst hoeft een meesterwerk te zijn. Het is net de ervaring die ervoor zorgt dat gericht schrijven haast een reflex wordt, dus wees geduldig!

Tags

Marie Oorts

Gedreven door alles wat taal is. Momenteel loop ik stage bij Kreatix.

Gerelateerde Artikels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close