Tips

5 fouten die fataal zijn voor je copywriting

Hoe vermijd je deze veelgemaakte fouten?

De relevantie van goede copy in digitale marketing kan ondertussen als evident beschouwd worden, zeker wanneer we rekening houden met SEO. Dan rest nog de vraag: wanneer kan het ‘goede’ copy genoemd worden? Uiteraard bestaat er, naar mijn weten, nog geen copy-Bijbel; was dit wel het geval, dan stonden passende stijl, overtuigend taalgebruik en transparantie zeker centraal. De volgende voorbeelden zijn geen geboden, al beschrijven ze wel wat je beter niet doet bij copywriting.

1. Hyperbolen gebruiken

Een herkenbaar concept: teksten die overvloeien met woorden als ‘verbluffende resultaten’, ‘buitengewone producten’, of ‘onklopbare diensten’. Voor de lezer lijkt dit taalgebruik vaak leeg en bovendien zelfs onrealistisch. Stel jezelf de vraag of deze woorden wel degelijk van toepassing zijn op jouw bedrijf. Dit wil niet zeggen dat je positieve woorden volledig moet uitsluiten. Probeer als alternatief gebruik te maken van figuurlijk taalgebruik: een eenvoudige optie zijn uitdrukkingen, maar ook metaforen kunnen een mooi effect hebben op je tekst. Creativiteit staat hierin centraal, zolang je niet uit het oog verliest wat je precies aan de lezer wil overbrengen.

2. Je bedrijf expliciet aanprijzen

Gebruik je toch graag hyperbolen? Zorg er dan voor dat ze niet in dezelfde zin staan als de naam van jouw bedrijf. Het is perfect mogelijk dat jouw bedrijf dé oplossing biedt voor een probleem. In dit geval zal de persoon in kwestie eerder voor jouw bedrijf kiezen als hij/zij die keuze zelf heeft gemaakt, eerder dan op basis van jouw aanbevelingen. Laat de tekst impliciet voor zich spreken. Combineer dit met een goede call-to-action en een gebruiksvriendelijke website en de lezer zal al snel voor jouw bedrijf kiezen.

3. Brutaal taalgebruik

Aangezien de imperatief vaak gebruikt wordt in copywriting, kan een uitgesproken woordkeuze brutaal overkomen. Dit gevolg is vaak onbedoeld, kies daarom je woorden voorzichtig uit. Behandel de relatie tussen klant en leverancier als twee gelijke partijen, uitgaand van het idee dat A toevallig iets van B nodig heeft. Relaties die gebaseerd zijn op wederzijds respect zijn rendabel, zeker op lange termijn. Bovendien wil je het imago van je bedrijf niet schenden!

4. Gebrek aan structuur

In brochures en emails komt dit minder vaak voor. Echter, bij websites, waar je zo goed als complete vrijheid hebt, loopt het vaak mis. Geregeld duiken er websites op waarbij tekst overheerst: geen alinea’s en weinig interpunctie leiden tot slechte leesbaarheid van een tekst. Je kan er gerust van uitgaan dat niet alle websitebezoekers tijd hebben om de oprichting en vooruitgang van jullie bedrijf door te nemen (uiteraard is dit wel een leuk idee elders op de site!). Voeg daarom aan de tekst tussentitels (waar nodig) en alinea’s toe. Gebruik korte zinnen. Bovendien oogt het mooi om dit te combineren met een leuke, passende afbeelding. In conclusie: zorg dat de bezoeker honger krijgt om je website verder te ontdekken.

5. Vergeten na te lezen

Menig taalspecialist, in welke sector dan ook, is hier wel eens schuldig aan. Het lijkt cliché, maar toch wordt nalezen al snel uit het oog verloren: je bruist van ideeën, typt ze snel even uit en in je enthousiasme voor je concept publiceer je het meteen op je website, sociale media-pagina, of welk kanaal dan ook. Plots merk je een typfout, of erger, een grammaticale fout. Heb je de tekst nog maar net gepubliceerd? Dan kan je dit uiteraard even aanpassen. Heb je je tekst echter enkele uren geleden gepost? Dan is het zeker mogelijk dat anderen dit reeds is opgevallen en, in het geval van sociale media, er je ook op wijzen. Dit kan, in kleine of grote mate, schadelijk zijn voor het imago van je bedrijf, ook al is de fout nog zo onbeduidend. Lees dus zeker alles na voor je iets openbaar maakt.

Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden, maar je copy zal zeker verbeteren (en eventueel conversies opleveren) wanneer je hiermee rekening houdt. Nog een laatste idee om in het achterhoofd te houden: probeer zo creatief mogelijk te zijn! Met deze vrijheid kan je wat jongleren, maar blijf wel to the point.

Marie Oorts

Gedreven door alles wat taal is. Momenteel loop ik stage bij Kreatix.

Gerelateerde Artikels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close