Tips

De kracht van vrijwillig bijleren

Ben je net afgestudeerd, maar wil je nog niet meteen aan een vaste job beginnen? Of misschien run je wel al een bedrijf, maar wil je ervaring opdoen in een specifieke sector en je huidige skill set aanvullen? In mijn geval (en hoogstwaarschijnlijk ook bij vele anderen) was het antwoord op de eerste vraag ja. In zo’n situatie heb je een waaier aan mogelijkheden: je neemt een jaar de tijd om de wereld te verkennen, je studeert gewoon lekker verder, of je neemt de tijd om uit te pluizen wat je nu eigenlijk wil doen in de nabije toekomst. Ik koos voor de laatste optie, in de vorm van ‘vrijwillig bijleren’. Maar voor ik hier verder op toespits, schets ik even de situatie.

Concreet

Twee zaken zijn belangrijk om de context te schetsen. 1) Ik heb een vers diploma op zak in vertalen en 2) ik loop momenteel stage bij Kreatix, een internetbureau. Op het eerste (en ook het tweede) gezicht heeft vertalen weinig met een internetbureau te maken en dat is eigenlijk ook de bedoeling. Waarom dan die stage? De gebruikelijke stagiaire bij Kreatix studeert Toegepaste Informatica, perfect om de wondere wereld van web development in de praktijk te ontdekken. Toch keek niemand raar op toen ik kwam aanzetten met mijn diploma vertalen. Hoewel ik een complete leek was op vlak van development, kon ik het bedrijf iets bieden wat ze voordien nog niet hadden overwogen: een taalkundige visie. Zo kwam er een overeenkomst tot stand; in ruil voor mijn taalkennis leerde het team van Kreatix me alles over digitale marketing, web development en zelfs grafisch ontwerp. Het resultaat: ik heb mijn horizon zodanig verbreed dat ik mijn diploma met iets volledig nieuws kan combineren. Bovendien heb ik meteen praktische ervaring opgedaan bij een bedrijf én dient Kreatix in dit geval als een soort gateway naar vele nieuwe deuren.

En voor jou?

Goed, dit klinkt allemaal heel mooi, maar mijn situatie is zeer specifiek. Hoe ziet vrijwillig bijleren eruit voor jou?

Studenten

Voor de ex-studenten die graag in de comfortzone blijven van het studeren: zo’n stage valt te combineren met een inschrijving van 27 studiepunten. Het hoger onderwijs biedt vaak de mogelijkheid om vakken uit verschillende jaren op te nemen, zolang de volgtijdelijkheid niet in het gedrang komt. Bovendien krijg je een afzonderlijk bewijs voor de vakken waarvan je slaagt voor het examen. Zo kun je praktische ervaring opdoen: zowel op school als op stage. Heb je bijvoorbeeld rechten gestudeerd, maar wil je je skills op vlak van communicatie verbeteren? Dan kan je misschien stage lopen bij een PR-bedrijf. Of heb je net je diploma uit de richting Handelswetenschappen in de wacht gesleept, maar droom je eigenlijk van je eigen kledingwinkel? Dan zijn er genoeg boetieks die wat hulp kunnen gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Werkgevers

Voor hen die reeds werken of een eigen bedrijf runnen ziet de aanpak er iets anders uit. Je kan bijvoorbeeld gratis B2B je diensten – in zekere mate – aan elkaar verlenen. Dit lijkt misschien vreemd en vooral tijdrovend op korte termijn, maar alles draait hier om long-term investment. Je kan altijd van elkaar bijleren en bovendien bouw je een duurzame relatie op. Wanneer potentiële klanten dan in de toekomst een dienst nodig hebben die jij toevallig levert, kunnen deze zakenrelaties ze naar jou doorverwijzen. Concreet: je behaalt veel meer conversies op lange termijn, dan dat je louter je diensten aan elkaar had verleend en de samenwerking daar was opgehouden.

Of het nu een specifieke sector is waarin je altijd al hebt willen werken, of je nog een concrete aanvulling zoekt op je diploma: speel eens met mogelijke combinaties die jij zou willen maken. Misschien komt er voor jou wel dé perfecte omgeving tot stand om je huidige capaciteiten te verbeteren en nieuwe talenten te ontdekken.

Tags

Marie Oorts

Gedreven door alles wat taal is. Momenteel loop ik stage bij Kreatix.

Gerelateerde Artikels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close