Startup

Opiniestuk: Een gebrek aan gezonde naïviteit bij ondernemende studenten

Reeds meer dan anderhalf jaar zit ik nu in het ondernemerswereldje. Nu laten we dit maar met een korreltje zout nemen, het Antwerpse ondernemersmilieu en dat specifiek gericht op studenten. Daar vertoef ik momenteel. Momenteel nog zonder eigen start-up, gewoon gepassioneerd door een gezonde ondernemingszin en leergierig met het oog op de toekomst.

Het warm water uitvinden blijkt toch moeilijker te zijn dan gedacht. Steeds komt theorie tegenover praktijk te staan en wint de rede het duel van de onvermoeide droom. Denk ik teveel na? Durf ik het risico niet aan? Legt de maatschappij mij zoveel druk op dat ik gewoonweg niet durf om mijn comfortzone te verlaten?

Wat is het probleem?

Nee, persoonlijk denk ik dat de hedendaagse studenten een gebrek hebben aan gezonde naïviteit. Wat bedoel ik hier juist mee? Wel, studenten staan vaak te lang stil bij de vraag of ze hun idee wel zouden ontwikkelen. Steeds word je geacht, of velen denken dit toch, om een heel concreet businessplan uit te schrijven, een sterk financieel plan voor te leggen en een duidelijke kosten en opbrengstenstructuur aan te tonen. We slaan één van de belangrijkste stappen in het hele plaatje te vaak over: durf ondernemen.

Durf dat oh zo eenvoudige, geniale of gewoonweg gekke idee van jou waar te maken. Pieker niet te lang over hoe en wat. Neem het risico. Je leidt een luxeleventje als student; geen leningen, geen zorgen en geen kinderen. Wat weerhoudt jou om te streven naar je dromen? Tijd kan je immers altijd maken!

Het (gedeeltelijk) rechts laten liggen van alle piekfijne en gedetailleerde plannen achter jouw idee en gewoonweg realiseren wat je wil, dat noem ik gezonde naïviteit. NEE, de kans dat jouw idee de wereld zal veranderen is niet groot, maar JA je gaat er veel uit leren, JA je voelt je goed als je je dromen probeert te realiseren en jezelf overtreft met je eigen kunnen en tot slot JA waar een wil is, is een weg.

Durf te falen

Nu opgelet, ik spreek natuurlijk uit ervaringen opgedaan door gesprekken met anderen. Ik wil tevens benadrukken dat ik doel op gezonde naïviteit, geen naïviteit pur sang. Natuurlijk moet je nadenken over het financiële, commerciële en juridische plaatje achter jouw idee of project maar dit mag de wilskracht niet wegnemen. Falen is eenmaal noodzakelijk om te leren, om zelf te groeien als mens en ondernemer én ten slotte om fouten in de toekomst te vermijden. Ik ben ervan overtuigd dat elke succesvolle ondernemer verkeerde keuzes gemaakt heeft, verkeerde beslissingen genomen heeft en misschien wel op de rand zat van opgeven. Maar juist op die momenten leert men de essentie van het ondernemen – vooral niet opgeven en dat met een portie gezonde naïviteit.

Wie niet waagt niet wint, een gezegde dat mij van kinds af aan werd aangeleerd. Bij deze vertel ik het jou. Durf te doen wat je wilt, hoe gek het ook mag klinken. Wie weet kom je er wel! Wat zou het leven nu eenmaal betekenen als je aan de oever blijft staan en niet springt?

Stof tot nadenken dus.

Mathias Daeseleire

Gepassioneerd ondernemer met een positieve levensvisie! Ik ben een ambitieuze student en ben constant opzoek naar leuke en uitdagende initiatieven!

Gerelateerde Artikels

One Comment

  1. Hoi Mathias, dit is echt een zeer goed en interessant artikel!
    Meer mensen moeten zo een dingen zeggen tegen jonge studenten die met een idee zitten. Ikzelf ben 20 jaar en herken het probleem maar al te goed. Ik ben nu bijna een jaar bezig met mijn eigen onderneming en heb mij altijd laten tegenhouden door anderen hun mening, de vooroordelen of de technische stappen en doemscenario’s.
    Als ik niet zoveel had geluisterd of getwijfeld dan had ik al een onderneming gehad als ik 18 werd.
    Hopelijk kunnen anderen overtuigd worden om toch de stap te durven zetten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close